How much grooming does your Doodle need?

Waarom je Doodle regelmatig laten trimmen?

Ik heb zo’n gevoel dat bij veel Doodle baasjes de noodzaak van een regelmatige vachtverzorging nog niet zo is doorgedrongen. Ik zie heel veel Labradoodle groepen op FaceBook, maar het gros van de berichten die ik lees gaat over hoe leuk en ondeugend Doodles wel niet zijn en wat er allemaal bij komt kijken als je een puppy in huis neemt. Ik snap het allemaal, echt! Want Doodles zijn ontzettend schattig en lief en leuk, maar ze hebben WEL een vacht die goed verzorgd moet worden, anders gaat het klitten en ik heb het idee dat als baasjes denken aan een goed leven voor hun Doodle, dat ze
A. niet zozeer de vachtverzorging in dat plaatje betrekken en
B. ook niet zozeer de gezondheid van hun Doodle. Elk baasje wil zijn Doodle de beste zorg geven. Dat is logisch, want als baasje ben je verantwoordelijk voor je Doodle, net als dat je als ouder verantwoordelijk bent voor het welzijn van je kinderen. Maar ik heb het idee dat welzijn voor de meeste baasjes niet verder gaat dan 2 dingen:

1. Regelmatig voeren (welk voer maakt verder niet uit, want honden eten toch alles?)…wat een hele grote misvatting is. Ja, ze eten veel, maar dat betekent niet dat het herbivoren zijn en lang niet alles is goed voor ze. En al helemaal niet voor Doodles, want die zijn super gevoelig voor ziektes en allergieën.

2. Op tijd naar de dierenarts

De meeste baasjes beginnen ook nog aan puppytraining, omdat ze graag een goed opgevoede en goed luisterende pup willen hebben. Maar verder heb ik het idee dat de meeste baasjes meer bezig zijn met de leuke dingen van het hebben van een Doodle, dan met de noodzakelijke dingen die een Doodle echt nodig heeft om een gelukkig, stabiel, gezond en lang leven te kunnen leiden.

Puppygewenning

Een optimale vachtverzorging hoort echt boven in het rijtje te staan van dingen die je Doodle nodig heeft om gelukkig, stabiel, gezond en lang te kunnen leven. Een puppyvacht behoeft dan misschien nog niet veel onderhoud te hebben, het is wel heel belangrijk dat jij je pup van jongs af aan went aan regelmatig borstelen en lang stil staan op een trimtafel. Want als jij je Doodle pas met 7 maanden voor de eerste keer naar de trimsalon brengt, wil je niet dat je pup in de stress schiet omdat hij dingen moet doen die hij nog nooit heeft gedaan en/of overprikkeld raakt. Je wilt niet dat de trimster het lastig heeft, omdat je pup weigert stil te staan, continu met zijn nagels in de armen van de trimster klauwt uit angst of bijt in de borstel (of hand van de trimster). En wat je helemaal niet wilt is dat je pup geschoren moet worden, omdat hij bij zijn eerste trimbeurt ever al volledig vervilt is.

Dit klinkt misschien als een rampenscenario en ik weet dat het lijkt op doemspreken als jij je pup nu ziet met dat heerlijke, donzige vachtje waar nog geen klit in te bekennen valt. Maar weet dat de vacht niet lang zo blijft. Rond de 5 maanden begint de vachtwisseling in te zetten en wordt de vacht dikker en veel klitgevoeliger.

Ik las gisteren een Facebook bericht van een Doodle baasje die aangaf dat haar pup vandaag voor het eerst naar de trimmer zou gaan. Ze wilde weten waar ze rekening mee moest houden, want ze wilde haar Doodle wel herkenbaar terug krijgen van de trimmer. Iemand reageerde dat ze haar trimmer gewoon moest zeggen hoe ze haar pup getrimd wil hebben. Dat klinkt logisch in theorie, maar niet elke trimmer kan een Doodle mooi fluffy in pupmodel houden en als je Doodle al in de klit zit wordt ‘ie hoe dan ook kort getrimd of geschoren. Iemand anders zei: “vraag of je erbij mag blijven?”, wat op zich ook een plausibele opmerking is, maar de meeste trimmers willen geen “pottenkijkers”. Niet alleen, omdat ze er een hekel hebben om op de vingers gekeken te worden en gewoon hun ding willen kunnen doen. Vooral ook, omdat een Doodle, met zijn baasje in de buurt, zich niet gemakkelijk zal overgeven aan de trimmer. Als jij erbij blijft, of als je pup weet dat jij in de buurt bent, zal hij onrustig zijn en naar jou toe willen. Dat maakt het trimmen des te lastiger voor de trimmer en des te stressvoller voor je Doodle. Ook duurt de trimbeurt dan veel langer. Dat zijn allemaal dingen die je niet moet willen. Bovendien zijn er vaak nog andere honden in de trimsalon en die worden er ook niet rustiger van als jij erbij bent, wat weer extra prikkels geeft voor je Doodle.

Er was nog een reactie die me enorm verbaasde: een Doodle baasje die zij “trimmen? Waarom zou je je pup laten trimmen? Hij heeft toch geen klitten?” En dit was de reactie die mij aanzette om dit blog nu te schrijven. Want één zo’n opmerking doet zoveel met mij als Doodle professional. Als Doodle VachtXpert en voorvechter van Doodle welzijn denk ik dan:

1.      Hoe kun je zo naïef zijn als baasje, ervan uit te gaan dat je je Doodle pas naar de trimmer brengt als het al te laat is? Dat is DE manier om je Doodle op jonge leeftijd al een trauma te bezorgen waar het de rest van zijn leven last van blijft houden. Precies om de reden die ik eerder al heb genoemd.

2.      Hoe weet jij zo als baasje zo zeker dat je Doodle geen klitten heeft? Dit is één van de meest voorkomende misvattingen van Doodle baasjes: ze hebben
A. geen idee hoe klitten voelen en
B. ze borstelen vaak zo oppervlakkig dat ze denken dat ze gemakkelijk door de vacht heen komen, terwijl in werkelijkheid de onderlaag allemaal klitten bevat.

Het is dan ook heel goed dat een baasje met 5 maanden een afspraak maakt voor de eerste trimbeurt van haar Doodle pup. Als ze tot 7 maanden zou wachten, zou het waarschijnlijk al te laat zijn. Ik hoop dan wel dat aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

1.      De Doodle in kwestie krijgt een echte trimbeurt, dus wordt volledig getrimd en krijgt niet alleen maar een basis beurtje: wassen, drogen, beetje borstelen en verder alleen nagels knippen, oogjes vrij knippen, pootjes uitknippen. Want met 5 maanden heeft de vacht echt al meer nodig.

2.      Dat die eerste trimbeurt volledig met de hand gebeurt, zodat de Doodle in kwestie geen negatieve associatie krijgt met het trimmen, vanwege angst voor de tondeuse of omdat hij te lang op tafel moet staan.

3.      Dat tijdens die eerste trimbeurt ook meteen de oren op de juiste, pijnloze, stressvrije manier worden uitgeplukt, omdat daar met 5 maanden al heel veel haar in kan zitten en, omdat veel Doodles met die leeftijd al oorontsteking ontwikkelen (wat niet zozeer met het haar in de oren te maken heeft als wel met interne oorzaken, maar een luchtig oor trekt WEL minder bacteriën en oormijt aan)

4.      Dat na die 1e trimbeurt meteen de 2e trimbeurt over 2 maanden ingepland wordt (en alle volgende trimbeurten elke 8 weken daarna), want vanaf deze leeftijd moet een Doodle echt elke 8 weken getrimd worden om de groeiende vacht klitvrij te houden. De vacht wordt namelijk alleen maar dikker en langer en klitgevoeliger. Tijdens de vachtwisseling moet daar extra op gelet worden. Maar ook na de vachtwisseling blijft een optimale vachtverzorging essentieel voor de gezondheid van je Doodle.

Ik weet dat veel mensen tijdens Corona een Doodle hebben aangeschaft en ik weet ook dat daar niet altijd grondig over is nagedacht. Maar al 10 jaar lang probeer ik baasjes in de oren te knopen dat het aanschaffen van een Doodle (of Waterhond) nu eenmaal bepaalde verantwoordelijkheden met zich meebrengt en in de 10 jaar dat ik baasjes leer hun Doodle zelf weer als fluffy pup te trimmen en het welzijn in eigen handen te nemen, heb ik er zoveel bij geleerd over Doodle gezondheid dat die noodzaak des te groter is geworden. Niet alleen hebben Doodles de meest onderhoud gevoelige vachten ter wereld, het zijn ook nog eens de meest sensitieve honden ter wereld. Dat betekent aan de ene kant dat het geweldige hulphonden en maatjes zijn voor je kinderen. Maar het betekent helaas ook dat ze heel ziektegevoelig en prikkelgevoelig zijn. En dat je als baasje dus echt passende zorg moet geven. Qua training en opvoeding, maar zeker ook qua gezondheid en voeding. Dit zijn dingen die de meeste hondentrimmers en reguliere dierenartsen niet weten. Maar elke dag weer lees ik op Facebook berichten over zieke Doodles, over Doodles met allergieën, huidproblemen, oorproblemen, darmproblemen of gedragsproblemen. Over Doodles die niet de juiste begeleiding krijgen, gewoonweg omdat hun baasjes geen idee hebben van wat er daadwerkelijk met ze aan de hand is. En omdat Doodles en andere poedelkruisingen steeds populairder aan het worden zijn, is dit een wereldwijd probleem aan het worden. De voedingsindustrie verdient zoveel geld aan het verkopen van wat feitelijk slechte voeding is, dat we daar niet alleen de oplossing niet van hoeven te verwachten (ook niet van de overheid, want de voedingsindustrie is gewoonweg te machtig), het is aan onszelf om alles te leren over wat voeding doet met het lichaam en wat goede voeding eigenlijk inhoudt, zodat wij de juiste keuzes kunnen maken voor onze Doodles (die volledig van ons afhankelijk zijn voor hun welzijn).

Waar mijn missie dus ooit begon met de vachtverzorging en het zelf leren trimmen is die missie door de jaren heen veel breder geworden. Het begint bij zelf leren hoe je je Doodle een optimale vachtverzorging geeft, maar dat is in mijn ogen slechts de eerste stap naar het zelf verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn van je Doodle. Het gaat om de juiste begeleiding van je sensitieve Doodle, zodat hij leert hoe met prikkels om te gaan, het gaat om weten wat reguliere medicatie doet met het inwendige gestel van je Doodle, met het zelf herkennen van ziekte symptomen en weten hoe je je je Doodle in een vroeg stadium op natuurlijke wijze kunt helpen. En het gaat om hoe jij het meeste uit jouw leven met je Doodle haalt. Want omdat ze zo sensitief zijn, zijn het de perfecte spiegels voor jouw gedrag: welke energie straal je uit? Welke belemmerende overtuigingen heb je die jou ervan weerhouden om vooruitgang te boeken in wat je wilt bereiken of hoe je het liefst zou willen leven? Als Doodle baasje mag je van geluk spreken. Je bent uitverkoren tot een leven vol DoodleComfort. Je kunt zoveel leren van je Doodle als je leert hoe je hem kunt “lezen” en als je zijn gedrag linkt aan jouw “zijn”.

Dat is wat Doodles te brengen hebben. Jou het leven te laten zien door hun ogen. Dat is het ware DoodleComfort in mijn ogen. Een verrijking voor de hele wereld en de hele mensheid. Dat is wat IK jou wil brengen. Maar EERST heeft je Doodle jou nodig voor het vervullen van zijn basis behoeften: een optimale vachtverzorging (zodat ook hij lekker in zijn vel kan zitten) en het waarborgen van zijn welzijn.

Denk je dat je dat voor je Doodle over hebt?

Omdat dit allemaal nieuwe kost is voor de meeste Doodle baasjes en ik graag het probleem bij de wortel wil aanpakken, heb ik bedacht om Doodle Puppy Prep Party’s te gaan organiseren. Gewoon online, LIVE, om jou tips te geven voor een gelukkig, gezond, klitvrij en lang Doodle leven. Zodat jij een goede start kunt maken met je Doodle pup en de juiste overwegingen kunt doen om de juiste keuzes te maken. 

Het enige dat ik heel graag van jou wil weten is: lijkt dit je een leuk initiatief en zou je eraan meedoen? Deelname is volledig gratis en vrijblijvend. Laat je even een reactie achter?

Groetjes,
Wanda & Joy

Doodletrimster Wanda Klomp

Interessant? Deel dit artikel!

Please don't leave yet!

Didn’t you come here to find a solution to your Doodle’s coat problems?

Well, if you can’t find it here, you won’t find it anywhere, because DoodleComfort is built to help you take your Doodle’s wellbeing into your own hands, STARTING with an optimal coat care!

To prove that to you I have developed a special LOW PRICED introduction course that will teach you to tackle the biggest Doodle coat care problem: tangles & mats, in the best, easiest, natural, painless, stress free and especially WITHOUT shaving in 3 steps! Teaching you unique skills (that most groomers DON’T know and use) that will make ALL THE DIFFERENCE!

Curious to find out? Be quick because this is a one time offer! 

Please click on the button below to get started TODAY!

Enjoy!